Werken is plannen uitwerken

Bewaar het overzicht en neem alle maatregelen van je agressiebeleid op in één globaal preventieplan. Of ze nu gericht zijn op medewerkers of je doelgroep. Verfijn dat plan vervolgens naar een jaaractieplan waarin je bepaalt wie wat wanneer doet en hoe.

Elke organisatie is verplicht om een globaal preventieplan (GPP) en een jaaractieplan (JAP) op te stellen voor het welzijn van de medewerkers op het werk. Het GPP is een vijfjarenplan dat de strategische doelstellingen bevat van je preventiebeleid. Het JAP is de praktische uitwerking daarvan met acties voor een kalenderjaar.

Welzijn is een breed begrip: het gaat bijvoorbeeld over arbeidsveiligheid, gezondheid en arbeidshygiëne, en ook over psychosociale belasting. Daar valt het thema agressiehantering onder.

Daarnaast zijn er per sector de kwaliteitsdecreten die specifieke bepalingen hebben rond de bescherming van de integriteit van gebruikers of rond het melden van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en andere ernstige gebeurtenissen.

Doelen bepalen

In je strategisch plan woog je je strategische doelen al af.
Nu verfijn je ze in operationele doelen.

Hoe doe je dat?

Beschrijf het resultaat of het effect dat je wilt bereiken. Formuleer doelen en toets ze aan de AMORE-, MAGIE- of SMART-criteria:

Schema rond evaluatiecriteria: Amore, Magie & Smart


Het voordeel van de MAGIE- en de SMART-criteria is dat je beschrijft hoe je objectief meet of je je doel bereikt. Dat doe je met evaluatiecriteria of resultaatindicatoren. Bijvoorbeeld in tijd, aantallen of procenten.

Zo kun je als doel stellen dat je volgend werkjaar 20 procent minder incidenten met verbale agressie wilt. Door die incidenten systematisch te registreren, weet je achteraf of je je doel bereikte.

Een plan maken

Bepaal nu hoe je de operationele doelen realiseert.
Er zijn veel manieren om een plan te maken. Van eenvoudig ‘Wie doet wat tegen wanneer?’ tot veel uitgebreider.
Maak het plan met alle betrokkenen. Zo vergroot je het engagement.