Registreer vrijheidsbeperkende maatregelen
Een goede registratie van vrijheidsbeperkende maatregelen is noodzakelijk. Het maakt de frequentie, de duurtijd van deze maatregelen zichtbaar. Op basis van deze gegevens kunnen voorzieningen leren uit de eigen praktijk en verbetertrajecten uitzetten.
Volg beleid, praktijk en kwaliteit op
Een goede en betrouwbare gegevensset is een belangrijke bron om het beleid, de praktijk en kwaliteit van zorg in het kader van de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen continue op te volgen.
Daarnaast biedt een registratie de mogelijkheid om deze gegevens terug te koppelen aan de dagelijkse praktijk. Op die manier kan een dialoog opgestart worden met medewerkers over de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen.
Intersectoraal register vrijheidsbeperkende maatregelen
Tijdens het VIA-5 project ‘Omgaan met agressie’ werkte ICOBA een intersectorale en uniforme gegevensset voor de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen uit voor voorzieningen uit GGZ, voorzieningen voor personen met een beperking en de brede jeugdhulp. De basis van deze gegevensset vormen de intersectorale definities van vrijheidsbeperkende maatregelen. Dit minimale register is gebaseerd op het Nederlandse registratiesysteem ARGUS en bevat volgende gegevens:
- Datum en uur toepassing van de vrijheidsbeperkende maatregel.
- Type van maatregel (afzondering, fixatie, medicameuteuze fixatie, gedwongen voeding).
- Mate van toestemming.
- Kwaliteitscheck mbt het registeren van de reden en opvolggevens in het individuele cliëntendossier.