Pragmatische criteria voor prioriteiten in je agressiebeleid
Houd rekening met de praktijk als je prioriteiten bepaalt voor je agressiebeleid. Ga na waar de nood het hoogst is, of de maatregel wel haalbaar is en of iedereen erachter staat.
Welke problemen en knelpunten wegen het zwaarst?
Ga na welke factoren het meest doorwegen. Volgende richtvragen helpen je hierbij:
- Wat is het risico als het knelpunt blijft bestaan?
- Hoeveel mensen krijgen te maken met dit knelpunt en hoe kwetsbaar zijn ze?
- Gaat het om een eenmalige of toevallige situatie of is het een patroon?
- Welk belang hechten verschillende groepen medewerkers aan het oplossen van dit knelpunt? Komt dat overeen met het risico?
- Wat zijn de wettelijke vereisten?
Hoe haalbaar is de maatregel?
Heeft de nieuwe maatregel kans op slagen? Is er genoeg tijd, zijn er voldoende middelen en mensen? Dit zijn cruciale vragen vóór je aan het werk gaat. Het is frustrerend om bij de concrete uitwerking te beseffen dat je project niet haalbaar is.
Ga na:
- Laat de werkdruk het toe?
- Zijn er genoeg werkkrachten om het project te dragen?
- Staan er nog andere belangrijke punten op de agenda? Fusies, personeelswissels, veranderingen in het management?
- Is er budget?
Voorkom dat je te veel (nieuwe) projecten naast elkaar organiseert. Je werkte in het verleden misschien al een aantal maatregelen uit. Veeg ze niet zomaar van tafel. Misschien moet je ze enkel wat beter communiceren of krachtiger maken.
Staan er in je lijst maatregelen die je snel kan nemen? Pak die eerst aan. Succeservaringen geven energie en wakkeren het gevoel aan dat je vooruitgaat.
Is er eensgezindheid?
Over elk knelpunt vormen de betrokkenen een mening. Ze hebben elk een idee over de aanpak. Is dat idee voor iedereen hetzelfde? Dan kun je verder. Zijn de meningen verdeeld? Trek de discussie op gang om tot een gezamenlijk besluit te komen.