ICOBA - Conflicthantering: samenwerken op basis van een gezamenlijk belang

Met deze vorming leer je een conflict vroegtijdig herkennen, erkennen en hoe er gepast op te reageren. Wie zijn we tijdens een conflictsituatie en welk gedrag faciliteert of blokkeert de weg naar een duurzame oplossing? Je leert via een stappenplan welke opportuniteiten en risico’s zich daarbij aandienen.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
vr 14 maart 2025 09:00 - 16:30 Scoutshuis HOPPER Wilrijkstraat 45 Antwerpen
vr 21 maart 2025 09:00 - 12:00 Scoutshuis HOPPER Wilrijkstraat 45 Antwerpen

Programma

Dit leertraject gaat over de herkenning, erkenning en oplossing van conflict op basis van gezamenlijke belangen. Via serious games, participatieve oefeningen en online programma’s biedt het een hands-on stappenplan tot conflicthantering en dit zowel vanuit het standpunt van de conflicteigenaars als vanuit de rol van bemiddelaar, de facilitator op weg naar een duurzame oplossing.

Wat mag je verwachten?
• Je leert gedragingen bij jezelf en bij anderen herkennen tijdens een conflict en deze terugbrengen naar het model van Thomas-Kilmann.
• Je wordt bewust van het feit dat er binnen elk conflict een kost is die zich kan situeren op vlak van vertrouwen, rendementsverlies, retentie, imago…
• Je leert dat conflictsituaties opportuniteiten kunnen creëren die leiden tot een collectieve meerwaarde.
• Je wordt bewust van de mogelijke dynamieken binnen conflictsituaties die voortkomen uit de posities die eigenaars van een conflict innemen.
• Je ontdekt hoe je je gedrag stuurt in functie van je eigen basishouding en de positie die de andere persoon inneemt binnen een conflictsituatie.
• Je zal de inter-afhankelijkheid opmerken tijdens conflictsituaties en de complexiteit ervan beter onderkennen.
• Je leert de voorwaarden en de beperkingen beter inschatten die leiden tot de keuze om al dan niet naar een oplossing te zoeken, als mede-eigenaar of als bemiddelaar/facilitator.

WERKVORMEN EN METHODIEKEN
Een leertraject van 1,5 dag in een combinatie met klassikale, participatieve delen en individuele, online oefeningen.

VOOR WIE
Eerstelijns leidinggevenden, ploegleiders, medewerkers van sociale diensten, HR-medewerkers en verder alle medewerkers die in aanraking kunnen komen met conflictsituaties.

OVER DE LESGEVER
Peter Rakers, mede-eigenaar van Esset Engage is trainer, coach en facilitator van beroep met internationale ervaring in conflicthantering en onderhandelen. Hij is naast het geven van opleidingen vooral betrokken bij de Horizon Europe innovatieprogramma’s van de Europese Commissie. Meer informatie over Peter is er te vinden op LinkedIn – https://www.linkedin.com/in/peterrakers/.

Praktisch

Startdatum: 14 mrt 2025 | 09:00 - 16:30 Duur: 2 dagen Opleider: Esset Engage
Code vorming: 319331-IC100 Thema: Voorkomen van lastig gedrag en agressie Sector(en):
Kinderopvang
Opvoedings -en huisvestingssector
Vlaamse Welzijnssector