ICOBA - Rust in hoofd en lijf: zelfzorg voor begeleiders - IN COMPANY

Met deze vorming sta je stil bij: wat is stress? Hoe kan je je ertegen verdedigen? Je verhoogt je kennis over de werking van je stress-brein. Je krijgt psycho-educatie rond toxische stress en de burn-outtrap. Je maakt kennis met de rust-o-theek voor begeleiders uit de Rustbox en ontdekt manieren om je stressbrein te beïnvloeden. Zo leer je je stressweerstand te verhogen na incidenten of chronische stress.

Programma

Hoe voorkom je dat je door het bos de bomen niet meer ziet en dat je uitvalt door te veel stress en te weinig rust? Onze boog staat vaak gespannen. En als de spanningsboog bij onze doelgroep (kinderen, jongeren, volwassenen) overslaat in probleemgedrag, dan wordt onze veerkracht extra op de proef gesteld.

Eén heftig agressie-incident of een opeenstapeling van meerdere incidenten kan het stresssysteem van een begeleider helemaal overhoop gooien. De veer kan springen.

In een gezonde stresscyclus zullen na een incident de stresshormonen snel plaatsmaken voor herstelhormonen waardoor je als begeleider snel terug in staat bent om sensitief-responsief in het werk te staan.

Soms wordt ons stresssysteem zwaarder op de proef gesteld. Dit kan door de heftigheid van een incident, een herhaling van verschillende incidenten of de combinatie met andere werk en niet werkgerelateerde elementen. Ons mentaal kapitaal geraakt op. We krijgen chronische fysieke of mentale stressklachten. We worden ziek.

Met de Rustbox kan je niet alleen een rustplan maken voor de cliënten maar je krijgt ook rustbrengers aangereikt voor begeleiders. Wat is rustgevend en wat werkt voor jou? Wat voor jou werkt, kan je ook inzetten in begeleiding of voor begeleiding tijdens de werkuren.

In een eerste deel van de vorming verwerf je inzicht in de werking van je stressbrein. Ieder van ons heeft een “Window of Tolerance”, een venstertje waarbinnen je kan omgaan met stressvolle gebeurtenissen of innerlijke spanningen. Geraak je te veel of te lang buiten je stressvenster, dan neemt je overlevingsinstinct het van je over of geraakt je lichaam uitgeput. Inzicht in jouw venster en ontdekken hoe je terug kan reguleren bij onder- of overspanning is waar de opleiding naar streeft.
We staan stil bij de Geluksdriehoek, onze eigen stressbarometer, zoeken naar de oorzaken van onze stress. We gaan dieper in op de kenmerken van toxische stress en overlopen de burn-outtrap.

In een tweede deel maak je je eigen individueel rustplan dat je helpt om tijdig signalen te herkennen en terug binnen het “venster” van je kalme brein te komen. We gaan op zoek hoe onze herstelhormonen de stresshormonen kunnen verdringen. We doen samen oefeningen uit de rijk gevulde “rust-o-theek”, een verzameling van methodieken die jou kunnen helpen om je stressniveau te reguleren.
We kijken wat collega’s onderling kunnen doen rond signalisatie en aandacht voor “rust” in je hoofd, hoe ze een weerbare collega kunnen zijn, hoe ze elkaar kunnen aanspreken en een rustplan voor elkaar kunnen opstellen.

We proberen de inhoud af te stemmen op noden en mogelijkheden op de werkvloer en je dagelijkse praktijk.

WERKVORMEN EN METHODIEKEN
• We wisselen theoretische inzichten af met praktijkvoorbeelden en concrete oefeningen.
• We maken uitvoerig gebruik van beeldmateriaal.

AAN TE VRAGEN DAGDELEN
1 vormingsdag = 2 dagdelen

START- EN EINDUUR
In overleg met de organisatie, afhankelijk van de interne werkregelingen.

VOOR WIE
Begeleiders, coördinatoren, pedagogen, therapeuten, gezinsbegeleiders.

OVER DE LESGEVER
Eric Beke is psychopedagoog verbonden aan MPC Terbank in Heverlee en is tevens bezieler van de rustbox (www.rustbox.be). Hij ondersteunt teams en zorgtrajecten van jongeren met een verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen. Hij is stress en burn-out coach en begeleidt organisaties bij het verhogen van psycho-sociaal welzijn bij cliënten en personeel.

Elke Kestens is psycholoog in groepspraktijk Traject en coach rond mentaal welzijn bij Modifez.
Eric en Elke zijn beide verbonden aan de Survivalacademie.

CONTACTGEGEVENS
eric.beke@survivalacademie.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Wifi en beamer.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 16 Opleider: Survivalacademie - Eric Beke
Thema: Zelfzorg bij lastig gedrag en agressie Sector(en):
Kinderopvang
Opvoedings -en huisvestingssector
Vlaamse Welzijnssector