Omgaan met ongecontroleerde agressie
Als grensoverschrijdend of agressief gedrag ongeremd en ongecontroleerd wordt geuit, komt het vaak voort vanuit een ziektebeeld of middelengebruik.
Het is belangrijk te weten wanneer je met deze soort agressie te maken hebt. Want eens de controle kwijt, is de persoon niet meer voor rede vatbaar, vaak ongekend sterk en voelt deze vaak geen pijn. De persoon heeft geen oog meer voor jou of de situatie. Daardoor kan jouw veiligheid, die van anderen en van de persoon zelf ernstig in het gedrang komen. Vaak is je enige doel hier: schade voorkomen of beperken.
Reageren op ongecontroleerde agressie
Van collega’s, arts en/of politie en houd afstand.
- Zorg voor een veilige uitweg/vluchtroute voor jezelf en de ander.
- Breng je zelf en anderen in veiligheid. Trek zo nodig de hele groep terug als je merkt dat je geen controle meer hebt over de situatie.
- Geraak je niet weg? Neem de veiligheidshouding aan.
Hou in spannende situaties je hoofd koel. Niet makkelijk wanneer je overspoeld wordt door heftige emoties als angst, boosheid of verdriet. Deze tips helpen je hierbij.
Hij heeft op dit moment de macht en controle over de situatie. Hij of zij bepaalt wat er gebeurt.
- Stap achteruit, stel je nederig op en laat de binnenkanten van je handen zien. Je handpalmen laten zien, is een onbewust signaal dat je niet bedreigend bent.
- Toon zeker geen vuisten, dichte handen.
- Probeer op gelijke ooghoogte blijven, maak je zeker niet groter.
- Praat rustig en kalm, vertraag je spreken en bewegen.
- Ga niet in op de inhoud. Ga zeker niet in discussie.
- Maak zeker geen grappen of vervelende opmerkingen.
Denk aan onaangename prikkels die de spanning doen toenemen in:
- de fysieke omgeving (warmte, drukte, teveel lawaai)
- de sociale omgeving (groepsprocessen)
Probeer de persoon naar een veilige omgeving te loodsen of te lokken.
Zet vrijheidsbeperkende maatregelen in als het echt niet anders kan én als er ernstig en acuut gevaar is én je inschat dat je het aankunt en hiervoor opgeleid bent.
Zorg dat de interventie veilig, respectvol en humaan is en volg de principes van proportionaliteit (in verhouding met de ernst van de dreiging of het gevaar) en subsidiariteit (een meer ingrijpende maatregel is enkel toelaatbaar als een minder ingrijpende maatregel niet volstaat).
Heeft dit alles geen effect, kan je geen contact maken en/of escaleert de situatie? Zorg dan in de eerste plaats voor je eigen veiligheid en die van omstaanders. Laat de agressieve persoon alleen, breng alle andere aanwezigen naar een veilige plaats en wacht op de ingeroepen medische- en politiebijstand
Met een ambulance onder toezicht van een (MUG)arts. Voorzie eventueel ook zelf in toezicht.