Alle nieuws

Leerpakket grensoverschrijdend gedrag voor Gezinszorg

In vijf e-learning modules ontdekken eerstelijnsmedewerkers wat grensoverschrijdend gedrag is, hoe ze signalen herkennen en hoe ze zich weerbaar opstellen. Ze leren hoe ze gepast reageren op grensoverschrijdend gedrag en hoe ze incidenten melden. Leidinggevenden, coaches en interne trainers ondersteunen medewerkers met de Babbeldoos en methodieken uit het Werkpakket. Zo leer je alleen en online, samen en in levende lijve. Dat is de opzet van ICOBA’s leerpakket ‘Weerbaar aan de slag met grensoverschrijdend en agressief gedrag’

E-learning

Afbeelding
computerscherm met leerlabo

 

Volg vijf korte online modules in je eigen tempo op een pc, smartphone of tablet. Volg ze zelfstandig of in groep en ontvang een attest van deelname als je een module afwerkt. Elke module bestaat uit een klein beetje theorie en vooral veel audiovisueel materiaal en interactieve oefeningen.

  • Module 1: Wat is grensoverschrijdend gedrag? - 20 minuten
  • Module 2: Grenzen en signalen herkennen – 15 minuten
  • Module 3: Weerbaarheid uitstralen - 30 minuten
  • Module 4: Reageer gepast op grensoverschrijdend gedrag - 35 minuten
  • Module 5: Grensoverschrijdend gedrag melden en bespreken – 10 minuten

Werkpakket voor leidinggevende, coaches en interne trainers

Afbeelding
persoon toont cover werkpakket leidinggevenden

 

Het online leerpakket voor medewerkers is gekoppeld aan een werkpakket voor leidinggevenden, coaches en interne trainers. Zo leer je alleen en online, samen en in levende lijve.

Het werkpakket bevat tools en methodieken. Daarmee ga je in levende lijve met je medewerkers aan de slag met de thema’s uit de e-learning modules. De online modules kan je inzetten ter voorbereiding van een live sessie, tijdens een live sessie of nadien als huiswerkopdracht.

Het werkpakket is online beschikbaar. En het wordt ook gedrukt in 500 exemplaren en verspreid over de diensten gezinszorg.

De Babbeldoos

Afbeelding
persoon aan tafel met kop koffies toont kaart van de babbeldoos

 

Met het kaartspel ‘De Babbeldoos’ maak je lastig, grensoverschrijdend en agressief gedrag bespreekbaar in je team, afdeling of dienst voor gezinszorg. Je komt tot afspraken om er beter mee om te gaan en geeft al spelend een aanzet om je beleid te ontwikkelen of bij te sturen.

De Babbeldoos zet je in tijdens een overleg, na een incident, tijdens een vorming, themasessie, coaching of als intervisie.

De Babbeldoos is online beschikbaar. En wordt ook gedrukt in 500 exemplaren en verspreid over de diensten gezinszorg.

Demosessies

Het leerpakket is zodanig ontwikkeld dat je het zelf meteen kan inzetten.

Wil je toch meer uitleg over het leerpakket en het samen oefenen?
Schrijf je in voor een live demosessie op donderdag 9 of 23 november 2023

Of vraag een demosessie aan in jouw organisatie via ivan.konovaloff [at] vivosocialprofit.org

Dit Leerpakket werd gefinancierd door de Federale Overheid dankzij het FOD WASO sectorproject rond preventie van psychosociale risico’s op het werk: ‘Voorkomen en beheersen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag in de Vlaamse diensten voor gezinszorg ter ondersteuning van het psychosociaal welzijn van de medewerkers.’