Als derde een conflict helpen oplossen

Wordt een conflict constructief besproken? Dan hoef je niet tussen te komen. Zie je signalen van onuitgesproken of verstoorde conflicten? Moedig de  partijen aan om met elkaar in gesprek te gaan. Je kan helpen om mee te verwoorden. Lukt het nog niet? Bemiddel. Dit vraagt wel vertrouwen en ervaring.

Conflicten horen bij het samen leven, spelen, leren en werken

Meningsverschillen en levendige discussies zijn normaal en gezond. Ze getuigen van eigenheid én betrokkenheid. Zo lang een conflict open en met respect voor elkaar wordt besproken is er niets aan de hand en hoef je als derde niet tussen te komen.

Herken de eerste signalen van onuitgesproken of verstoorde conflicten en speel erop in

Daarbij kan het gaan om onderhuids of meer verborgen gedrag als:

  • Grapjes en opmerkingen, zeker als ze sarcastisch zijn.
  • Excuses of smoesjes.
  • Roddelen.
  • Verstoorde communicatie: bijvoorbeeld men luistert niet meer goed naar elkaar, men veralgemeent…

Of je merkt het aan openlijke escalatie, men wordt persoonlijk.

Moedig de personen aan om hun verantwoordelijkheid te nemen en hun grieven en de daaronder liggende behoeften en belangen open en eerlijk met elkaar te bespreken. Verwijs hen naar de stappen van verbindend communiceren.

Vinden ze dat moeilijk? Bied hulp aan. Help om constructief te verwoorden wat ze van elkaar nodig hebben en belangrijk vinden. Bevorder het wederzijdse luisteren. Geef geen eigen mening of advies.

Bemiddel waar nodig

Lukt het nog niet goed? Begeleid de partijen in de verschillende stappen van een bemiddelingsgesprek. Let op: dit vraagt wel opleiding en training.