ICOBA - Omgaan met agressie-incidenten. Een praktijkgericht stappenplan - IN COMPANY

Met deze in company vorming voel je je sterker en veiliger in de omgang met cliënten en hun context. Je krijgt inzicht in de ontwikkeling van een agressie-incident en op escalerende en de-escalerende factoren. Je kan een aantal effectieve reactiestrategieën hanteren in geval van agressief gedrag en kan makkelijker rustig blijven in confrontatie ermee. Je kan agressie met je team makkelijker bespreken en kan elkaar correct ondersteunen tijdens en achteraf. Je weet welke ingrediënten belangrijk zijn voor herstel nà agressie en kan kritisch reflecteren over je eigen handelen.

Programma

Wat doe je beter wel en niet tijdens een agressie-incident? Hoe rond je agressie-incidenten goed af? Hoe manage je daarbij de emotionele impact van incidenten op jezelf, de agressor, getuigen?

In deze heel praktische opleiding krijg je een heleboel tips die we vertalen naar haalbare interventies in de werkcontext. Deze zijn van toepassing op agressie van àlle cliënten, maar we geven extra aandacht aan de meest kwetsbare cliënten, waarbij de agressie een link heeft met trauma, een beperking…

Wat komt aan bod?
• Twee soorten agressie, het fysiologisch verloop van een agressie-incident, impact ervan op dader én op jezelf: een korte update.
• Strategieën om efficiënt te reageren op het moment van het agressieve gedrag. Komen aan bod: kalmeren, confronteren, ontmijnen en vermijdende reacties, zowel met woorden als lichaamstaal.
• Veiligheidstips
• Hoe elkaar als collega’s tijdens een incident ondersteunen.
• Emoties (voor, tijdens en na de feiten): eigen emoties van onmacht, angst, kwaadheid… onder controle houden.
• Herstel na agressie: wat hebben de verschillende partijen nodig om weer verder te kunnen met elkaar?

WERKVORMEN EN METHODIEKEN
• De cursus is opgebouwd rond een duidelijk kader.
• Een PowerPoint ondersteunt de opleiding met overzichtelijke schema's en stappenplannen.
• Via reflectie-oefeningen, observatie-opdrachten en doe-activiteiten wordt de transfer gemaakt naar de eigen werksetting.
• Er is ruimte voor vragen en het bespreken van eigen casuïstiek.

De vorming gaat idealiter klassikaal door, maar bij overmacht of in heel specifieke situaties kan het ook (deels) online.

AAN TE VRAGEN DAGDELEN
1 vormingsdag = 2 dagdelen
2 vormingsdagen = 4 dagdelen

START- EN EINDUUR
Overeen te komen.

VOOR WIE
Begeleiders van kinderen vanaf 2,5 jaar, jongeren en volwassenen.

OVER DE LESGEVER
Hilde Leonard versterkt opvoeders(teams) in hun (gezags)relatie met kinderen en jongeren, vooral daar waar deze kinderen en jongeren gedrag laten zien dat opvoeders voor dilemma’s stelt of als opvoeders zich machteloos voelen.
Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet is haar belangrijkste kader. Een warme relatie en krachtig, gezamenlijk gezag zijn daarvan belangrijke elementen. Ze begeleidt programma’s rond o.a. agressie, pesten, conflicten, samenwerken met ouders. Lees meer op www.hildeleonard.be.

CONTACTGEGEVENS
Hilde.leonard@pandora.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
• Een ruimte waar we vrij kunnen bewegen
• Voldoende stoelen en de tafels aan de kant
• Beamer, computer.

Ik breng een Powerpoint mee op usb-stick en stuur achteraf ondersteunend materiaal digitaal door
Ik werk niet in West-Vlaanderen.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 16
Thema: Reageren op lastig gedrag en agressie Sector(en):
Kinderopvang
Opvoedings -en huisvestingssector
Vlaamse Welzijnssector