ICOBA - Ik zie jou - Traumasensitief ondersteunen en begeleiden van kinderen en jongeren - IN COMPANY
Met deze in company vorming kan je agressief gedrag van getraumatiseerde kinderen en jongeren herkennen en begrijpen en leer je er mee om te gaan.
Programma
Kinderen krijgen soms al op jonge leeftijd te maken met ingrijpende gebeurtenissen zoals een overlijden, mishandeling, verwaarlozing of misbruik. Sommige ervaringen leiden tot trauma.
Jij komt deze kinderen tegen in je werk en het kan ongemakkelijk zijn om hierover met hen te spreken. Echter: ze hebben vaak niemand bij wie ze terecht kunnen en ervaren een hoge mate van stress. School, thuis, de setting waar ze (tijdelijk) verblijven zou hun veilige haven moeten zijn. Met een havenmeester die weet wat ze meemaken. Die ze laat merken dat ze, ondanks hun gedrag dat gezien de omstandigheden behoorlijk anders kan zijn dan jij zou willen, welkom zijn en gezien en gehoord worden.
Het is belangrijk dat je als opvoeder vanuit verbinding problematisch gedrag begrenst en in goede banen leidt, om de veiligheid voor iedereen te waarborgen.
We interveniëren op het gedrag en onderkennen onvoldoende de noden van het kind. Deze neerwaartse spiraal frustreert, put uit en vermindert het werkplezier. Kijken door de traumabril helpt om anders om te gaan met moeilijk gedrag.
Door traumasensitief te werken vergroten we de veiligheid van kinderen, onszelf en vermindert het risico op agressie en conflicten.
Deze 2-daagse vorming is een basisvorming en biedt opvoeders de kennis en handvatten zodat getraumatiseerde kinderen zich veilig voelen bij hen waardoor ze vertrouwen in zichzelf en in anderen kunnen ontwikkelen. Opvoeders kunnen hiermee in het leven van getraumatiseerde kinderen een groot verschil maken en zelf minder snel uitgeput of gefrustreerd raken.
DAG 1
• Verschillende soorten trauma
• Trauma: oorzaken en reacties
• Begrijpen van de effecten van trauma
• De basis van traumasensitief opvoeden en begeleiden
DAG 2
• Bieden van steun en veiligheid
• Helpen met zelfregulatie
• Samenwerken met hulpverleners en andere betrokkenen & voor jezelf zorgen
WERKVORMEN EN METHODIEKEN
• We wisselen theorie af met het werken in groepjes en uitwerken van (eigen) casuïstiek om de transfer naar de eigen werksetting te maken. Dit vraagt van jou als deelnemer een actieve rol.
• We werken een concreet plan uit zodat de deelnemer na elke dag handvatten en tools heeft om in te zetten in de opvoeding en begeleiding van deze kinderen en jongeren. Je maakt als het ware ook je eigen toolbox.
• Deze vorming is voor jou geschikt indien je nog geen kennis hebt van traumasensitief werken. Deze vorming kan ook jou als professional raken in je eigen trauma: ga voor aanmelding na of het volgen van deze vorming nu gepast is.
Optioneel: je kan een extra dagdeel intervisie of supervisie aanvragen om het geleerde goed te integreren in je werk(houding).
AAN TE VRAGEN DAGDELEN
2 volledige vormingsdagen (FYSIEK of ONLINE) = 4 dagdelen
of 3 halve vormingsdagen (kan enkel ONLINE) = 3 dagdelen
Optioneel: 1 halve dag intervisie/supervisie = 1 dagdeel
START- EN EINDUUR
volledige vormingsdagen: 9u30 – 16u30
halve vormingsdagen ONLINE: 9u00 – 13u30
VOOR WIE
Voor professionals die werken met (getraumatiseerde) kinderen en jongeren.
OVER DE LESGEVERS
Carla Stals en Ellen Biemans werken al ruim 30 jaar met jongeren, opvoeders, (pleeg)ouders en hun schoolcontext. Sinds 2015 specialiseerden zij zich en werken ze rond gezag (Verbindend Gezag / Nieuwe Autoriteit & Geweldloos Verzet ), gehechtheid, trauma en veerkracht. Ze hebben ervaring met kinderen die 'moeilijk gedrag' laten zien en die opvoeders soms tot wanhoop drijven. Carla en Ellen combineren in hun vormingen en intervisie / supervisie zowel traumasensitief werken als Verbindend Gezag / Nieuwe Autoriteit & Geweldloos Verzet.
Ellen Biemans is een collega van Carla Stals en samen bieden zij deze vorming aan. Lees meer over hen op https://www.0-100.eu/
CONTACTGEGEVENS
Carla Stals
0031 613 901 149
carla@0-100.eu
SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Ik werk in regio Limburg op locatie en daarbuiten zijn de vormingen en intervisie/supervisie online.