Heb oog voor de groepsdynamiek
Positieve onderlinge interacties in de groep zijn belangrijk om een positief leefklimaat te creëren. Zorg dat iedereen zich veilig voelt.
Hoe stimuleer je een soepele groepsdynamiek en welke methodieken zet je daarvoor in?
Hoe stimuleer je een soepele groepsdynamiek
- Maak de groep niet te groot.
- Wees nabij. Zorg dat elk groepslid je steeds weet te vinden.
- Stel met je groep positieve groepsdoelen op.
- Moedig onderlinge hulp en waardering aan.
- Wees zelf een rolmodel door complimenten te geven, respectvol om te gaan met groepsleden en te reageren op grensoverschrijdend gedrag.
- Geef groepsleden de mogelijkheid om zich terug te trekken op een eigen, rustige plek als er spanning dreigt. Stress daalt als iemand controle over de situatie ervaart.
- Organiseer activiteiten die verbindend werken en die sociale vaardigheden versterken: speel samen een spel, ga op uitstap, vier feest. Geef de groep inspraak in het weekprogramma en laat hen als dat kan ook zelf activiteiten organiseren.
- Voorzie overlegmomenten waarin je de groepsleden stimuleert zich uit te spreken over zaken die hen of anderen aangaan. Dat bevordert het luisteren naar elkaar, het onderhandelen en elkaar aanspreken, feedback geven en complimenteren. Je kan ook de sfeer, de groepsnormen, groepsprocessen en de manier van omgaan met elkaar bespreekbaar maken. Maak iedereen mee verantwoordelijk voor de sfeer en de onderlinge interacties. Luister en neem elke inbreng serieus.
- Heb aandacht voor pestgedrag en voor de machtsverhoudingen en de rollen die groepsleden opnemen. Stuur actief bij waar nodig.
- Vergroot je kennis over groepsdynamische processen en leer ze hanteren.
Breng de groepsdynamiek in kaart en verbeter ze
Met deze methodieken en instrumenten breng je de groepsstructuur en -dynamiek in kaart en verbeter je ze.
Sometics
Sometics is een webapplicatie die de sociale verbindingen en relaties die in een groep, klas of team spelen, zichtbaar maakt. Heldere rapportages geven de groepscohesie en onderlinge aantrekking en afstoting tussen groepsleden weer. Op basis van de weergegeven patronen kan de groepsleider de groepsdynamiek beïnvloeden en over langere tijd zien of de invloed heeft gewerkt.
Maak een gratis account aan of neem een professioneel account met meer mogelijkheden.
Vragenlijst Onderlinge Omgang
Jongeren beïnvloeden elkaars gedrag in een instelling, zowel positief als negatief. De vragenlijst Onderlinge Omgang brengt de kwaliteit van de onderlinge interacties tussen jongeren in kaart.
De ringaanpak: een groepsdynamische benadering voor een veilige klas
De ringaanpak gaat uit van een groep als een systemisch geheel waarin de groepsleden rollen hebben die met elkaar een patroon vormen. Door dit patroon voor de groepsleden inzichtelijk te maken en een beroep te doen op ieders verantwoordelijkheid, buig je het negatieve proces om.
Grip op de groep
Het boek ‘Grip op de groep' gaat over positieve groepsvorming en helpt je om een goede start te maken met een nieuwe groep. Er horen ook tools bij.
Team Toppers
Team Toppers is een bordspel voor 9 tot 99 jaar dat gebaseerd is op de Belbin Teamrollen, een model uit de organisatiepsychologie.
In de (spel)situaties komen de kwaliteiten en valkuilen van iedereen naar boven.
Door te ervaren dat samenwerken loont, komt er grip op het eigen kunnen en dat van anderen.
Het erkennen en respecteren van onderlinge verschillen en het vervolgens benutten ervan, is de basis voor succes.
Rebelleren kan je leren
Op de website rebelleren kan je leren vind je creatieve wegen om tot een dynamische besluitvorming te komen in groepen
Icoba tools
Icoba ontwikkelde verschillende methodieken om te werken aan een veilige gesprekssfeer